Kunnianosoitus maailmaindeksille

Kuten monet tietävät, minulla on ollut vaikeuksia pysyä sijoitussuunnitelmassa. Tutkin ja pohdin kovin mielelläni eri strategioita ja niiden paremmuutta. Olen päätynyt erilaisiin strategioihin vain dumpatakseni ne viikon päästä. Nyt voin ilokseni huomata merkkejä siitä, että olen saattanut vihdoin löytää strategian, jossa voin pysyä.

Kun katson henkilökohtaisen Google Keepini "Varainhoito #2" muistiota (niitä on jo kaksi, koska ensimmäisestä loppui tila), on edellisestä kirjauksestani kaksi viikkoa! Sitä ennen kirjauksia löytyy joka päivä tai joka toinen päivä noin vuoden ajalta. Viimeisimmässä kirjauksessani käsittelin sitä, kuinka päädyin lopulta maailmaindeksisalkkuun, ja jos kryptot romahtaisivat, niin ostaisin nordnetin salkkuun sertifikaattina max 10 % salkusta.

Helppoa on keksiä uusia kiinnostavia strategioita, ja jännittävää on suorittaa ostoja Nordnetissa. Vaikeaa on pysyä suunnitelmassa, kun mieleen pursuaa ärsykkeitä somesta ja uutisista jatkuvalla syötöllä. Passiivisen indeksisijoittajan ei oikeasti kannattaisi seurata sijoitusaiheista mediaa. Tänään aamulla mietiskelin, kuinka pieni osuus salkussani on Suomea, ja kuinka verotehokkaasti saisin sijoittaa Suomi- ja Ruotsi-indekseihin.

Haluan palauttaa tässä mieleen, kuinka loistava ratkaisu on maailmaindeksiä seuraava ETF. Se on hyvin yksinkertaista huomata ja sitä on helppo arvostaa, kun katsoo pellin alle. Tarkastelun alla iShares EUNL. Mitäs minä omistankaan, kun omistan EUNL:ää? 


Omistukset 1-10


Omistukset 11-20


Omistukset 21-30


Siis aivan loistavia yrityksiä ja upealla hajautuksella! 0,2% vuoskululla saan jatkuvan "varainohoidon". Ei tarvitse koskaan miettiä, milloin myyn omistamani yrityksen. Ei tarvitse rebalansoida firmoja, ei tule treidikuluja, ei tarvitse maksaa osingoista veroja (paitsi lähdeverot). Voin ajatella tämän salkun olevan kunnossa vielä silloinkin, kun minusta aika jättää.


MSCI World tuotot

10 vuotta sitten sijoitetulla summalle MSCI World on tuottanut käsittämättömät 11,05 % vuodessa. Tuolla tuotolla FIREtys saapuisi itse kullekin hyvin nopeasti. 10 vuodessa EUNL on kolminkertaistunut kulujen jälkeen:


Ikävä kyllä totuudenmukaisempaa tuottoa kuvannee kuukausisäästäjän sijoitustyyli indeksiin sen alusta alkaen:

~ 6 %


6 % vuodessa sillä, että ei tarvitse hoitaa omia varoja mitenkään, laittaa vaan kk säästön pyörimään ja keskittyy vaikkapa lisää tienaamiseen tai elinkustannusten pienentämiseen.

Mites kaikkien lemppari SP500? Faijan finanssit (https://faijanfinanssit.blogspot.com/) sai mut lisäämään tämän vertailuksi. Oma take away tästä on, että vaikka SP500 on tuottanut niin paljon paremmin kuin melkein mikä vaan muu indeksi viime aikoina, on se silti vain 0,5% edellä kuukausisäästäjää. Huom. aikavälit ovat eri, koska palvelu ei antanut
Tosin samalla aikavälillä EUNL on tuottanut melko paljon huonommin:
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen