Maiden tuottoeroista

 Aikaisemmin somessa on jaettu seuraava kuva esimerkkinä eri maiden indeksien suurista eroista:

2006-2020


Tästä on vedetty johtopäätös, että minkään yksittäisen maan pörssiin ei saisi keskittää liian suurta osaa omaista sijoituksista. Erityisesti Itävaltaa (AUT) on käytetty varoittava esimerkkinä. -2.25 % vuosittainen tuotto 15 vuoden ajalta on järkyttävä maan "indeksirahasto Itävaltaan" sijoittava olisi jäänyt pahasti maailmalle. Katsoin tarkemmin, mitä MSCI Austria Indexissä on. Siellä on 5 yritystä.

Tottakai noin pienellä hajautuksella tulee suuria eroja tuotoissa. iSharesin Itävalta ETF:ssä on yli 30 kohdetta. Toki ensimmäsiet 5 vievät leijonanosan, noin puolet. Se on myös tuottanut paljon paremmin, toki vain alle 3 % 2005-2021. En saa tarkkoja päivämääriä selville tässä vertailussa, mutta toki tuotto on ollut surkea kun 50 % on ollut MSCI:n indeksin mukaisissa firmoissa, joilla on sattunut olemaan surkea tuotto. Mainittakoon, että 1 vuoden aikajänteellä Itävalta-ETF on tuottanut yli 78%, kun maailmaindeksi 32%.

Toki kaikki tuon taulukon indeksien tuotot ovat vain kuvia siitä, mikä on juuri kyseisen aikavälin tuotto. Aloitus tai lopetuspäivän siirtäminen edes vuodella voisi tuoda massiivisa eroja taulukkoon. Vetelisin taulukosta sellaisia johtopäätöksiä, että hajautuksella on väliä, ja jos jonkun maan indeksi sisältää vain muutaman yhtiötä niin on luonnollista että se ei ole hyvä valinta isolle osalle sijoituksia. Toisaalta taulukko antoi vähän väärän kuvan indeksin ja rahaston tuoton sisällöstä. Harva rahasto sijoittaisi suoraan indeksin mukaisesti vain 5 firmaan?

Mietin tätä siltä kannalta, että esim. Suomen indeksirahastoon sijoittamalla on samaten 50 % sijoituksista 5:ssä yhtiössä. Se on siis samankaltainen kuin Itävalta-ETF. Olisi siis täysin mahdollista Itävalta-ETF:n kaltainen pitkä huono jakso, koska hajautus on niin huono. Ruotsi indeksirahastossa on jo paljon parempi hajautus, siinä 10 suurinta on alle 40 %. En tiedä uskaltaisinko tässä valossa edes sijoittaa Suomeen hajautuksen ollessa noin heikko. Maailmaindeksissä 10 suurinta ovat reilusti alle 20 %.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen