Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Maaliskuu 2021

Herään herätyskelloon väsyneenä liian lyhyiden yöunien jälkeen. En taaskaan saanut nukuttua tarpeeksi, kuten niin monena yönä viimeisen vuoden aikana. Viimeinen asia mielessäni nukkumaan mennessä ja ensimmäinen herättyäni on Bitcoinin hinta. 

Hyvin takertuneen käytösmallin mukaisesti avaan kryptovaluuttasovelluksen kännykältäni jännityksen- ja pelonsekaisin tuntein. Pystyn tuntea, kuinka adrenaliinia erittyy kehooni. Numerot näytöllä määrittävät tulevan päivän mielentilan. Yön aikana Bitcoin oli ensimmäistä kertaa koskaan ylittänyt 60 000 dollarin rajan. Samalla varallisuuteni oli kasvanut yli 450 000 dollarin.

Avaan työtietokoneeni, jotta näyn olevani online työkavereille. Kahvin ja aamupalan kanssa analysoin Bitcoinin kurssikäyrää ja selaan Krypto-Twitteriä. Työt eivät kiinnosta minua pätkääkään. Yhden yön aikana varallisuuteni oli kasvanut usean kuukausipalkan verran. Oli töistä silti vielä jotain hyötyä. Sillä pystyi maksamaan kymmenien tuhansien sijoitusluottoja tarvitsematta myydä ainoatakaan Bitcoinia.

Koronan runtoessa markkinoita vuotta aiemmin olin ostanut yhden Bitcoinin noin 5000 dollarin hintaan. Bitcoin on mielestäni erittäin kiinnostava keksintö ja tuolla hinnalla olin valmis omistamaan sitä ihan vain siksi. Aika pian sijoituksen arvo oli kaksinkertaistunut. Tässä vaiheessa tavoitteeni oli vain pitää tuota yhtä Bitcoinia ja muuten sijoittaa indeksirahastoihin. Se suunnitelma sai jäädä, kun riskinottohalukkuuteni kasvoi.
Miten rationalisoin Bitcoiniin kaiken sijoittamisen

Voisin säästää seuraavan 30 vuoden ajan osakemarkkinoille tehden palkkani eteen töitä, joita en muuten tekisi. Voisin pitää kulut matalina ja elää frugaalisti. Jäisin 20-30 vuoden päästä eläkkeelle parhaat vuodet ohittaneena. Tai sitten voisin tarttua mahdollisuuteen rikastua nuorena. Jos minulla olisi edes yhden suhde kolmeen mahdollisuus kymmenkertaistaa varallisuuteni, eikö minun kannattaisi tarttua siihen? Eikö vapaus olisi riskin arvoista? Miksi säästäisin vanhuuttani varten nuoruuteni kustannuksella? Päätin ottaa sen riskin. Sijoitin kaikkeni Bitcoiniin, ja kun se ei riittänyt, sijoitin lainalla lisää. Lainan takaisinmaksuun minulla olisi mennyt kaksi ja puoli vuotta. Vakaa työpaikka turvasi selustaa. Mitä on kaksi ja puoli vuotta lisää indeksisäästämistä verrattuna vuosikymmeniä aikaisempaan vapauteen?

Enää Bitcoin ei ollut vain mielenkiintoinen keksintö. Se oli vapaudu vankilasta kortti. Hiljalleen tulin osaksi kulttia. Ansaitsin raidat lukemalla oleelliset kirjat ja laittamalla tagin sosiaalisen median profiiliini. Vahvistusharha kasvoi käsi kädessä nousevan hinnan mukana. Jossain kohtaa alkoi vaikuttaa siltä, että minä oikeasti onnistuisin tässä. Tunsin itseni älykkääksi sijoittajaksi. Lopputulos oikeutti sijoituksen riskisyyden. Suuret kuuluisat sijoittajat ottivat Bitcoinin osaksi portfoliotaan ja minä olin tajunnut sen ennen heitä!

Miten osasin myydä huipulla

Tämä ei ollut ensimmäinen kertani kryptospekuloijana. Jo 2017 innostuin kryptoista ja olin korviani myöten veloissa sijoitettuani niihin enemmän, kuin oli varaa. Tuolloin onnistuin saavuttamaan jopa 100 000 dollarin rajapyykin. Vaikka usein mietin myymistä, verojen maksu ja koko vuoden opintotukien takaisinperintä olisivat jättäneet käteeni omasta mielestäni liian pienen summan. Jos sama kasvuthati jatkuisi, ei tarvittaisi kuin vain muutama kuukausi lisää, niin voisin myydä!

2018 hinnat alkoivat laskea ja ostin laskeviin kursseihin lisää. Kurssit laskivat edelleen ja samaa tahtia nousi oma ahdistus. En enää kestänyt ja oli pakko alkaa myydä. Senkin jälkeen maksoin monta kuukautta palkasta lainanlyhennyksiä. Olin käyttänyt opintolainaa, pankin joustoluottoa ja lopulta myös kulutusluottoa. Tappiota vuosilta 2017-2019 kertyi noin 25 000 €. Uiskentelin mielessäni hyvin synkissä vesissä.

Ehkä juuri siksi osasin viheltää pelin poikki ajoissa tällä kertaa. Syvään päätyyn melkein hukuttuani olin oppinut uimaan. Jossain niillä paikkeilla, kun sijoitukseni läheni 400 000 dollaria, aloin luonnostani defensiivisemmäksi. Tuo rahamäärä oli jo niin valtava, että sen menettämisen pelko oli suurempi voima, kuin ahneus saada lisää. Siirsin kryptovaluuttani pörssiin odottamaan oikeaa hetkeä myynnille. 

Kun Bitcoin Huhtikuussa 2021 rikkoi usean kuukauden nousutrendin ja laski yllättäen enemmän kuin odotin, myin yhdellä kerralla kaikki kolikkoni yhteishintaan 430 000 $. Yksi Bitcoin oli tuolloin arvoltaan 55 100 dollaria. Tulevien viikkojen aikana Bitoin teki uudet huiput 65 000 dollariin, jonka jälkeen se romahti 50 %, mistä se ei ole vielä tähänkään päivään saakka noussut yli myyntihintani. Onnistuin siis myymään melko hyvään aikaan.


Miten meinasin hävitä voittoni

Tämän kirjoituksen perusteella näyttää siltä, että sijoitin vain Bitcoiniin ja kärsivällisesti odotin sen nousua. Todellisuudessa sen ohella pelasin myös muilla kryptoilla ja harrastin treidaamista. Minulla olisi pari suorastaan uskomatonta tarinaa kerrottavaksi. Eräässä 30 sekuntia kestäneessä treidissä tienasin yli 30 000 dollaria. Luit oikein, 30 sekuntia oston jälkeen myin yli 30 000 dollaria voitolla. Sitä ennen olin hävinnyt melkein 15 000 $ treidaamalla muutamassa päivässä. Kostotreidasin siis onnekkaasti tappioni takaisin ja vielä reilusti päälle. Tälläisen kokemuksen jälkeen lopetin hetkeksi treidaamisen vannoutuen, ettei koskaan enää. Päädyin aina palaamaan. Ajoittain toimintani siis muistutti enemmän uhkapelaamista kuin spekulointia. Oli henkisesti hyvin vaikea istua vain Bitcoin position päällä, kun seurasin sivusta usean toisen krypton raketointia.

Pahin tappioni tapahtui Bitcoin positioni onnistuneen myynnin jälkeen. Tällöin pidin rahoja niin sanotussa stable coinissa eli dollariin sidotussa kryptovaluutassa, joka tuotti korkoa. Järjestely oli melko vähäriskinen. Tarkoitus oli siis suojella voitettua pääomaa ja nauttia tuoreesta vaurastumisestani. 5-10 % vuosikorko ei vaan tuntunut enää missään, kun samalla katseli suurempia tuottomahdollisuuksia sivusta. FOMO ja harhainen käsitys omista kyvyistä saivat minut luopumaan tuosta vakaasta korkosijoituksesta, jossa lähes 450 000 dollarin sijoitusvarallisuuteni oli.

Aloitin ensin vain "vastuullisella 10 % pelikassalla", mutta kun hävisin sen, niin piti tuplata panokset voittaakseni sen takaisin. Tämä johti kierteeseen, jossa lopulta menin sisään ja ulos treidistä satojen tuhansien arvolla vain hyvin lyhyessä ajassa, yrittäen voittaa takaisin hävittyä omaisuutta. Hävisin vain parissa päivässä 70 000 dollaria. Tämä lumipalloefekti on varmasti monelle treidaajalle tuttu ja samalla syynä monen kassan tuhoutumiseen. Mielestäni olisi ylimielistä ajatella, että "en minä ainakaan tuohon sortuisi". En usko, että kukaan on täysin immuuni tälläiselle käytökselle. Uhkapelaajan vauhtisokeus on vienyt monet vararikkoon ja jopa aikaiseen hautaan.

Hävittyäni noin suuren summan rahaa niin typerästi, päätin poistua kryptomarkkinoilta täysin. En halunnut enää edes pitää rahoja missään kryptomudossa, vaan halusin ne oikeaksi rahaksi tilille mahdollisimman nopeasti. Parissa päivässä siirsin melkein 290 000 euroa tililleni. Maksoin ennakkoveroja 78 000 euroa yhdellä tilisiirrolla Verohallinnolle. Maksoin sijoituslainat pois. Nettona käteen jäi 185 000 €. Vain vuotta ennen minulla oli noin 10 000 euron kokonaisomaisuus. Korkeakorkoisen jousto- ja täsmäluoton avulla sain vivutettua salkkuani niin, että sain lainoille yli 5 kertaisen tuoton. Sain nimeni tuleviin iltapäivälehtien vuonna 2021 yli 100 000 euroa tienanneiden listauksiin.

Äkkivaurastumisen psykologiset vaikutukset elämään

Näistä sanoista ei voi välittyä se psykologinen stressi, mitä näin isojen summien käsittely ihmisen mielelle saa aikaan. Puolen vuoden aikana en nukkunut montaa yötä hyvin. Unen saanti kesti aina kauan ja joskus jopa useita tunteja. Ihan silkka haaveilu ja innostuneisuus sai yöllä sängyssä maatessa sykkeen ylös ja nukkumisen vaikeaksi. Suunnittelin muuttoa ulkomaille, jotta voisin välttyä veroilta. Välillä piti katsoa kurssia kesken yön. Työnteko häiriintyi jatkuvan kurssien seurannan takia. Parisuhde kärsi ja melkein kariutui. Ajattelin, että rikkaana nuorena miehenä olisi parempi elää sinkkuna matkustellen ja uusia asioita kokien.

Sen jälkeen, kun myin Bitcoinit 55 100 dollarin hintaan ja istuin 430 000 dollarin stable coin position päällä, olin onneni kukkuloilla pari viikkoa. Ei kauaa kestänyt, kun piti saada taas jännitystä elämään ja hävisin treidaamalla noin 35 000 euron nettotulot, jotka katosivat bittiavaruuteen jonkun toisen tilille. Senkin jälkeen, kun olin maksanut verot ja tililläni makasi 185 000 ihan oikeita euroja, elin uudestaan samoja onnen fiiliksiä. En ihan saavuttanut taloudellista riippumattomuutta, mutta olin saavuttanut silti paljon. Lisäksi edelleen voin olla tyytyväinen myyntini ajoitukseen, sillä Bitcoin ei vieläkään ole ylittänyt myyntihintaani 55 100 €. Toki tämä ilo ei välttämättä elä pitkään. Katsotaan, miltä sitten tuntuu, jos Bitcoin huitelee jossain paljon korkeammalla vielä tämän vuoden aikana. Kävi miten kävi, uskon myyntini olleen täysin oikea päätös. Summa Bitcoinissa oli niin suuri, että sellaista riskiä ei kannattaisi kenenkään kantaa.

Suhtautumiseni Bitcoiniin eli sijoituskaareni aikana. Maaliskuussa 2020 ostaessani pidin sitä täysin sattumanvaraisena treidinä. Halusin omistaa yhden, koska yksinkertaisesti pidin Bitcoinia hienona keskintönä. Pikkuhiljaa omien panostuksen kasvaessa moninkertaiseksi, suhtautumiseni muuttui kulttimaiseksi. En nähnyt sijoitusta erityisen riskisenä, vaan melkeinpä varmana tapauksena. Vahvistin ajatuksiani sosiaalisen median kuplassa, jossa aihetta käsiteltiin äärimmäisen positiviisiessa valossa. Myynnin jälkeen silmäni avautuivat ja heräsin ikään kuin psykoosista. Näin Bitcoinin jälleen hyvin spekulatiivisena sijoituskohteena, jonka arvo voi olla mitä vain. Selkeästi siis oma taloudellinen sitoumus vaikuttaa ihmisen suhtautumiseen hänen sijoitukseensa. Luulee olevansa objektiivinen, mutta todellisuudessa sitä ei ole. Yhä tänä päivänä pidän Bitcoinia äärimmäisen mielenkiintoisena keksintönä, mutta minulla ei ole hajuakaan, paljonko sen arvon pitäisi olla. En uskaltaisi enää omistaa sitä, kuin vain hyvin pienellä positiolla.

Mitä tein rahoilla?

Tässä on syy sille ristiriidalle, että paasaan blogissani indeksisijoittamisesta, vaikka suurin osa varoistani on kiinteistörahastossa. Kun sain voittoni tilille, piti tietenkin saada se tuottamaan. Harkitsin eri vaihtoehtoja, kuten oman asuntovelkani maksamista, indeksirahastoja ja sijoitusasuntojen ostoa. Päädyin indeksirahastoihin, koska tiesin niistä etukäteen paljon ja pidin niitä yhtenä parhaimpana vaurastumisen välineenä. En kuitenkaan pystynyt sijoittamaan osakkeisiin, koska jatkuvasti tuntui siltä, että olisin vain sijoittanut yhdestä kuplasta (kryptot) toiseen (osakkeet). Luin todella paljon analyysejä markkinoiden tilasta ja pohdin väsymiseen asti ratkaisuani. Päädyin sijoittamaan osakemarkkinoiden ulkopuolelle johonkin vakaampaan kohteeseen ja odottamaan parempia aikoja osakesijoittamiselle. Kun Titanium Baltian ensimmäinen merkintäkierros alkoi, päätin hypätä siihen mukaan.

En pidä tätä ratkaisua enää rationaalisena ja objektiivisesti parhaana. Annoin markkina-analyysien vaikuttaa omaan päätökseeni, vaikka todellisuudessa kukaan ei tiedä mihin osakekurssit ovat menossa tulevaisuudessa. Jälkikäteen olen sitä mieltä, että minun olisi pitänyt sijoittaa kaikki osakemarkkinoille. Kiinteistörahaston lunastuspalkkio ensimmäisen vuoden aikana on 3 %, toisen ja kolmannen vuoden aikana 2 % ja sen jälkeen jälkeen 1 %. Minun siis kannattaisi pitää kiinteistörahastoa vähintään kolme vuotta, jotta en joudu maksaa liikaa luovutuspalkkiota. On mahdollista, että olen onnekas ja kolmen vuoden päästä osakemarkkinat ovat halpoja. Ne voivat myös olla hyvin kalliita. Joka tapauksessa tulen odottamaan vähintään kolme vuotta sijoituksen siirtoa osakeindekseihin, elleivät markkinat sitä ennen romahda reilusti ja tarjoa niin houkuttelevaa ostopaikkaa, että jopa 3 % lunastuskulu olisi kannattavaa hyödyntää. 

Voi olla, että joudun odottamaan pitkäänkin kiinteistörahastoni kanssa osakemarkkinoiden halpenemista. Mutta tämän valinnan tein ja sen kanssa täytyy nyt elää. Se hyvä puoli tässä sijoituksessa on, että lunastuskulun takia en voi noin vaan muuttaa valintaani. Se on pakottanut minut pysymään päätökseni takana. Saan myös vuokratuloja rahastosta joka vuosi ja sijoitan ne osakemarkkinoille. Samalla sijoitan ansiotuloani kuukausittain osakemarkkinoille hyödyntäen Nordnetin kuukausisäästötoiminnallisuutta. Loppupeleissä voi olla, että hajautus näiden omaisuusluokkien välille on ihan tervettä. Osakkeethan voivat antaa useita vuosia ja jopa vuosikymmenen negatiivista reaalituottoa. Vakaa vuokratulo ei tälläisessä tilanteessa olisi pahitteeksi. Toivotaan, että olen onnekas ja saan hyvän ostopaikan sekä onnistun sen hyödyntämisessä.

Tekisinkö saman uhkarohkean sijoituksen uudestaan?

En tekisi. Jos olisinkin sijoittanut kaiken sen rahan indeksirahastoihin, mitä olen kryptovaluuttoihin ja sijoituslainojen lyhentämisiin syytänyt 2017 vuodesta eteenpäin, olisi sijoitusteni bruttoarvo jo itsessään korkea. Arvioisin sen olevan vähintään 100 000 €. Jos olisin laittanut lisäksi vaikka 10 % kryptovaluuttoihin, voisi bruttona sijoitukseni olla saman verran, kuin mitä tällä hetkellä omaisuuteni on verojen maksun jälkeen. Kaikki tämä olisi tapahtunut paljon pienemmällä riskillä ja vakaammalla tunne-elämällä. Ainakaan lainalla kryptoihin sijoittamista en tekisi uudestaan. Se on epätoivoista toimintaa, joka voi johtaa todella pahoihin seuraamuksiin. Jos sinulla ei ole rahaa, millä sijoittaa, sinulla ei myöskään ole varaa ottaa kallista lainaa sijoittamiseen.

Voisiko missään tilanteessa olla OK spekuloida kaikella riskisijoituksessa? Voisiko vastavalmistunut nuori sijoittaa 10 000 € euroa Bitcoiniin? Ehkä. 10 000 €:n sijoitus Bitcoiniin 2020 maaliskuussa olisi parhaimmillaan noussut jopa 100 000 euroon. 10 000 € on kuitenkin melko pieni määrä rahaa ihmisen elämässä varsinkin korkeatuloiselle. Jos henkilö X olisi niin onnekas, että tuollainen summa olisi koronaromahduksessa ollut tilillä lojumassa ja sen haluaisi nimenomaan sijoittaa Bitcoiniin, niin olisin sanonut hänelle, että go for it! Mutta niin kiire vaurastua ei saisi olla, että joutuu ottaa lainaa spekulointiin. Lisäksi on hyvä huomata, että menneet tuotot eivät ole tae tulevista. Onko Bitcoin enää 50 000 dollarin hinnassaan yhtä hyvä spekuloinnin kohde, kun se on kymmenkertaistunut vain puolessatoista vuodessa? Oma mielipiteeni on, että ei ja siksi myinkin kaiken. Moni tulee minunkaltaisten onnistuneiden houkuttelemana mukaan nyt, kun riskit tappiolle lienevät suuremmat ja potentiaali ylöspäin pienempi.

Niille nuorille, jotka haaveilevat kryptotreidaamisesta ja sijoittamisesta tällä hetkellä sanoisin: menkää töihin. Jotta voi onnistuneesti harjoittaa sijoittamista ja jotta voi koittaa onneaan riskisissä sijoituksissa, on oltava vakaa taloudellinen pohja. Mahdolllisuuksia tulee ja menee, ei tarvitse laittaa kaikkea juuri sillä hetkellä houkuttelevaan treidiin. Jos on vakaa työ ja talous siltä kannalta turvattu, voi jopa spekuloida korkean riskin kohteilla kuten kryptovaluutat. Silti hyvä pitää mielessä spekuloinnin todellisuus: kaikki eivät voi voittaa. Tämä on nollasummapeliä, jossa jonkun on maksettava aiemmin mukaan tulleiden voitot. Joku osti minulta 430 000 dollarin arvosta Bitcoinia hintaan 55 100 dollaria. Siitä parin kuukauden päästä Bitcoin kävi alle 30 000:n dollarin.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen