Kulujen minimoinnilla satojatuhansia

Portfolion koostumuksen ja kulujen minimoimisen pohdintaa jälleen kerran
Onneksi kirjoitan blogia lähinnä itselleni päiväkirjamaisesti. Odotan edelleen parempia ostopaikkoja osakemarkkinoilta. Haluan nähdä mitä käy, kun FED lopettaa markkinoiden keinotekoisen tukemisen. Ei ole miellyttävää ostaa osakkeita yhteen historiallisesti katsottuna kalleimpaan aikaan. Lisäksi saa nähdä, mitä inflaation kanssa käy, tuleeko korkojen nostoa? Hyödyinhän jo itse kuplasta, kun muutin vuodessa noin 20 tuhannen oman pääoman 180 tuhanteen (nettona!). Tätä rahaa sopiikin suojella. Se mikä laulellen tulee se viheltäen menee vai mikä se sanonta olikaan? :D

On kiva kuitenkin suunnitella sitä tulevaa osakesalkkua, joka siivittää minut aikaiseen ja vauraaseen loppuelämään. Leikitään, etten sijoittaisi enää markkinoille ollenkaan enempää, kuin 200 000 €. Haluan sijoittaa sen turvallisesti, mutta hyvin tuottavasti. Tuo yhtälö ei ole helppo. Kova tuotto kulkee kovan riskin kanssa. Minimoimalla kulut voi kuitenkin vaikuttaa varmasti. Entä jos minimoin osakesalkun kulut ja pyrin kuitenkin säilyttämään *riittävän* hajautuksen? 

50 % USA synteettisiä etfiä
50 % Pohjoismaisia ilmaisia rahastoja, josta ei tarvitse maksaa lähdeveroa

VS.

Globaali ETF


Koska ilmaiset nordnetin indeksirahastot eivät välttämättä pysy aina ilmaisina, oletan että niihin tulee 0,2 % kulu, mikä suunnilleen vastaa maailmaindeksin kulua. Lähdeveroetu säilyy. Lähdeverot optimoimalla voi säästää noin 0,3 % vuodessa. Mitä 0,3 % ero tekee salkulle vuosien saatossa? Sijoitustaipaleeni on mahdollisesti ikuinen, mutta käytetään 40 vuotta aikajänteenä, jolloin olisin 67v ja voisin esim. vihdoin haluta alkaa myydä reilulla otteella osakkeita, etten vedä ihan Roope Ankkoja.

Ajatellaan maailmaindeksille 7 % nominaalinen tuotto.

Ei-optimoitu salkku:Lähdevero-optimoitu salkku:


Ero tuotossa on melkoisen suuri:

413 491 €

Tuo summa yksinään riittäisi monelle kattamaan vanhuuden elinkustannukset ellei kokonaan niin ainakin osittain. Pitäisi riittää varsinkin työeläkkeen päälle. Jos ei muuta niin tuolla saa varmaan jonkun velattoman asunnon. Tiedä sitten, millaiseen luukkuun tuo riittää 40 vuoden päästä, mutta kuitenkin.

Mutta onko tuo kuitenkaan mahdollista, kestääkö synteettisten etf:ien veroetu USA:an koko tuota aikaa? Hyvin mahdollista, että se kumottaisiin. Toisaalta ilmaiset indeksirahastot voivatkin olla tulleet jäädäkseen. Kilpailu välittäjien välillä on koventunut ja johtanut jo nyt ilmaisiinkin tuotteisiin. Sinänsä voisi ollakin mahdollista, että NN indeksirahastot pysyisivätkin ilmaisina. Tällöin 50 % salkusta kulut olisivat 0 %, eli 0,5 % ero maailmaindeksiin. Entä jos omistaisikin vain täysin ilmaisia rahastoja? Jos pääsisi nolla kuluilla, mikä olisi mahdollista pelkkiä NN indeksirahasto suomi, ruotsi ja norjaa ostamalla?

En jaksa liimata kuvia, mutta tulokset ovat:
7,5 % tuotolla: 3 981 079 €
7 % tuotto lainataan ylempää: 3 263 278 €.

Ero: 717 801 €

Pienillä kulusäästöillä on väliä indeksisijoittamisessa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen