Katsaus vuoteen 2021 ja tulevaan vuoteen 2022

2021 oli loistava vuosi

 • Maksoin pääomatuloveroa noin 75 000 €. Ansiotulovero päälle, maksoin melkein 100 000 € veroa.
Veroillani saisi katettua esimerkiksi tämän toiminnan Helsingin kaupungin budjetista.
 • Sijoitusvarallisuuteni nousi noin 200t euroon.
 • Nykyisen 2020 rakennetun asuntoni arvo varmastikin nousi muiden mukana, arviolta n. 10-20t €
 • Ostin yhdessä puolison kanssa uuden Hitas-neliön Kalasatamasta. Sen hinta oli noin 410t €.
  • Koska sen myyntihinta oli lukittu jo joskus 2019-2020, pääsin nauttimaan välittömästi oston myötä asuntojen hinnannoususta 2020-2021. Ostimme asunnon marraskuussa ja sen Hitas-enimmäismyyntihinta on nyt jo 430t €, eli teimme kaupantekohetkellä 20t € voittoa.
  • Asunto on hyvällä sijainnilla vain 3 minuutin kävelyn päässä metrolta, kauppakeskuksesta ja mereltä.
  • Terveysasema ja päiväkoti sekä koulu myös kävelymatkan päässä.
  • Uusi venesatama tulee viereen, johon aion joskus hankkia veneen.
  • Asunto valmistuu 2023.
  • Innostukseni varmasti välittyy lukijalle!
 • Ylenin kolme kertaa vuoden aikana ja kuukausipalkkani nousi 1150 €.
  • Olen nyt valtion virassa IT-arkkitehtina 28-vuotiaana, mikä on poikkeuksellisen nopeaa urakehitystä.
  • Palkka on erinomainen ja tehtävä vaikuttaa miellyttävältä.
 • Terveydessä kaikki OK.
 • Avioliitto on mennyt vain parempaan suuntaan.
Aika hyvin 28 vuotiaalta. On muistettava olla kiitollinen ja ottaa jalkaa pois kaasulta. Se tapahtuikin, kun vaihdoin erittäin rahakkaat koodariyrittäjän hommat valtion vakaaseen IT-arkkitehdin virkaan. Toivon nauttivani työstä enemmän ja toivon että se tukee tulevaa elämääni paremmin, vaikka se tarkoittaakin pienempiä nettotuloja.

 2022 - viimeinen yritykseni lyödä lukkoon sijoitusstrategia

"Koitetaan vielä kerran"

Sanoi Tuntemattoman sotilaan nuori upseeri johtaessaan joukkonsa epätoivoiseen rynnäkköön vain hiukan ennen kuolemaansa (vapaa lainaus).

Olen epäonnistunut sijoitussuunnitelman noudattamisessa. Päädyn pitkän mietinnän jälkeen johonkin strategiaan, jossa pysyn vain vähän aikaa. Keksin aina uusia muka parempia strategioita, joilla voisin puristaa vielä hiukan paremman tuoton, kuin mitä maailmaindeksi antaa. Kilpailullisuuteni ja tyytymättömyyteni keskinkertaiseen näkyy tässä toiminnassa. Nämä luonteenpiirteeni tuottavat elämääni kaikista eniten rauhattomuutta, mutta ne ovat myös saavuttaneet eniten vaurautta ja sosioekonomista hyvää. Näen siinä kuitenkin paljon potentiaalia, kunhan opin, mikä on tarpeeksi.

Olen käyttänyt viimeiset muutaman päivän lähes pakkomielteisesti sijoitusstrategian suunnitteluun. Olen työpaikkojen vaihdon välissä, joten aikaa on ollut. On erikoista, kuinka paljon suunnittelenkaan, mutta tunnun toistamiseen päätyväni yksinkertaisiin maailmanlaajuisiin indeksirahastoihin. Uusi strategiani on seuraavanlainen.

Salkku mahdollistaa superluoton käytön.

87,5 % kehittyneiden maiden ETF-rahastoja.
12,5 % osakepoimintoja.

Jätän sikseen yritykseni voittaa indeksit faktoristrategioilla tai lähdeveroja optimoimalla. On hyvin mahdollista, että voisin voittaa maailmaindeksin sijoittamalla aikaisemmin hehkuttamiini faktoreihin tai optimoimalla kulut sijoittamalla pohjoismaihin ja synteettisiin USA rahastoihin. Mutta en voi olla varma, ja jos ajattelen pitkää aikaväliä, niin maailmanlaajuinen hajautus antaa varmimman lopputuloksen ja tasaisemman salkun. Totuuden vuoksi pakko mainita, että faktoristrategialla ainakin teoriassa sekä historiallisen kehityksen perusteella saisin tasaisimman salkun, mutta en luota riittävästi faktorirahastoihin, jotta kykenisin sitoutua niihin loppuelämäkseni. Tiedän, että tämä ei tule olemaan paras salkku tuotto- ja riskisuhteeltaan. Tyydyn riittävän hyvään salkkuun. Minulle paras strategia on sellainen, jossa voin pysyä.

Salkkuun on varattu noin 10 % luovalle toiminnalle (tai luovalle tuholle). Olen kiinnostunut sijoittamisesta ja joistakin teknologisista ilmiöistä. Haluan varata mahdollisuuden myös tähdenlentojen löytämiselle, vaikka se epätodennäköistä olisikin. Jos löydän idean, jossa uskon olevan edes pieni mahdollisuus suurelle arvonnousulle, haluan kokeilla tuuriani ja taitoani. Tähän kategoriaan tulen laittamaan ainakin Airbnb:n osakkeen sekä Bitcoinin, mutta molempia ostaisin mieluiten ns. alennusmyynneistä. Nordnetin private banking asiakkaana saan ilmaiseksi Inderesin analyysipalvelut. Josko löytäisin sieltä jonkun potentiaalisen suomalaisen kasvuosakkeen, jossa haluan olla mukana, kuten onnekkaat Qt, Harvia ja Revenio sijoittajat ovat voineet löytää Inderesin mallisalkusta.

Strategian toteutus

Tällä hetkellä sijoitusvarallisuuteni on Titanium Baltia kiinteistörahastossa, joka on vihdoin alkanut tuottaa. Rahaston sijoittamisen alussa kesti jopa kuukausia, että sijoitusvarallisuus saatiin sijoitettua ja vuokratulot virtaamaan. Alan myydä rahastoa aikaisintaan 2022 Q3 ja Q4 aikana ja voin myydä sitä joka kvartaalissa siitä eteenpäin. Myynnin nopeus riippuu rahaston tuotosta sekä osakemarkkinoiden tuotto-odotuksesta. Jos osakkeet tarjoavat houkuttelevampia tuottonäkymiä, kuin nyt USA:n noin 0 % 10 vuoden tuotto-odotus (jota salkustani olisi suurin osa), siirrän kaiken kerralla. Jos hurjat tuotot jatkuvat osakemarkkinoilla, myyn kiinteistörahastoa erissä pikkuhiljaa. Toisella puolella yhtälöä vaikuttaa myös kiinteistörahaston tuotot. Jos tuotot vuoden 2022 kuukausilta jäävät heikoiksi, tulen siirtymään nopeammin osakemarkkinoille. Rahasto on nyt noin 50 % sijoitusasteellaan ja tuotti viime kuussa 0,6 %. 100 % sijoitusasteella voisi siis olla mahdollisuus jopa yli 1 % kuukausituotolle. Katsotaan miten rahasto kehittyy tulevina kuukausina saavuttaessaan täyden sijoitusasteen.

Lukijalle:

Tämä pintapuolinen menestys ei ole tullut helpolla ja mukaan matkalle vuosien saatossa on mahtunut paljon tuskaa, epätoivoa, riittämättömyyttä, näköalattomuutta ja rauhattomuutta. En olisi vaurastunut näin nopeasti ilman suurta riskinottohalua ja uhkapelihenkisyyttä. Samalla tavalla jatkaen päätyisin todennäköisesti lopulta nollille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen